באדיבות " Nrg "


צנצנות החשק: דבש האון הסורי כבש את הצפון

להיט חדש בקרב גברי טבריה והסביבה: דבש זלוע, המופק מצמח הגדל בסוריה ומוברח מירדן. "כפית אחת", מספרים המשתמשים, "עושה נפלאות לאון הגברי לשלושה ימים". המחיר: 170 שקל ל-140 גרם

עדי חשמונאי  | 2/6/2011 9:18

טעמו המר לא מפריע לו להיות להיט מבוקש בכל אזור טבריה. "דבש זלוע", המשווק בצנצנת המכילה 140/400 גרם ומשגעת את גברברי הצפון, שמשלמים תמורתו 170-400, בלי להתמקח, ויש לזה סיבה: המשתמשים מספרים שהוא עושה נפלאות לאון הגברי, ולא לשעות אחדות כמו הוויאגרה שמחירה כ-20 שקל לגלולה, אלא לשלושה ימים תמימים. 



"הזלוע הוא צמח שגדל רק בחרמון הסורי", מסביר דרוזי, תושב העמקים, שמוכר את הדבש. "דבוראים מכפר זבדאני שלמרגלות החרמון הסורי מניחים באזורים שבהם יש פריחה של הצמח, כוורות דבורים שמלקטות צוף מזלוע וכך מייצרות את הדבש הייחודי. לתוך צנצנות הדבש מפוררים גרגירים של הצמח. כדי ליהנות מהסגולות המיוחדות צריך לקחת רק כפית אחת". 


צנצנות דבש הזלוע מגיעות לישראל דרך ירדן. "התחלתי להביא אותן כשהלכנו לביקורי משפחות בירדן", מספר אחד הסוחרים. "שם אפשר להשיג את הדבש הזה בקלות. בגלל הביקוש אני נוסע עכשיו יותר, במיוחד כדי להביא כמויות גדולות יותר של צנצנות". 

הסיפורים על נפלאות הדבש הזה אינם זרים למדע. ד"ר יובל ספיר, מנהל הגן הבוטני באוניברסיטת תל אביב, מסביר כי שמו העברי של הצמח הוא 'כלך החרמון'. "האמונות העממיות מספרות כי כלך החרמון הוא סוג של ויאגרה להמונים", מסביר ספיר. "בעבר הצמח הזה גדל גם בחרמון שלנו, אבל ב-15 השנים האחרונות לא ראיתי אותו, ואני מסתובב שם הרבה. קשה להסביר למה הוא נעלם: האם זה בגלל קטיף מאסיבי או מסיבה אחרת. 

התיאוריה אומרת שעד לפני 100 אלף שנה, משפחת הצמח היתה נפוצה בעוד מקומות בהרים ובעמקים, אבל בגלל שינויי האקלים, הצמח נשאר רק בראשי ההרים ונוצרו מינים שונים של כלך בכל אזור ואזור. כך יש את 'כלך החרמון', שזה הזלוע שהוא אנדמי - מוגבל לאזור מסוים - להר החרמון, 'כלך מזרחי' שגדל בטורקיה, איראן ועיראק, 'כלך דנין' שגדל בהר הנגב ו'כלך שומרוני' שגדל בהרי השומרון ".

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.